Vertinnen is het aanbrengen van een dun laagje specie (cementspecie) op een oppervlak om eventueel vochttransport naar binnen te voorkomen. Muren of vloeren van natte ruimten, buitenmuren en binnenspouwbladen worden wel eens vertind. Soms wordt de vertinlaag ruw opgezet om een andere pleisterlaag beter te laten hechten. ( bron: www.joostdevree.nl ).

vertinnen cement vertinnen metselwerk vertinnen tekening

Het vertinnen heeft vaak ook een esthetische functie. Na verbouwingen zijn er soms meerdere soorten stenen in de gevel aanwezig en een dunne cementlaag zorgt dan voor een egaal vlak i.p.v.  een lappendeken van stenen. Een dunne laag aanbrengen wordt cementeren of slempen genoemd.

Cementeren/slempen

Bij cementeren/ breng je een mix van cement en zilverzand op een muur aan. Hierdoor krijgt de muur een egale kleur en worden oneffenheden weggewerkt.

Cementeren is een techniek die erg ver terug gaat, het werd in de 18e eeuw al vaak gebruikt om de stenen van verbouwde boerderijen egaal te maken. Tegenwoordig wordt cementeren nog steeds veel toegepast, vooral omdat het een goedkope en snelle methode is om je muur een nieuwe look te geven.

Vertinnen van een woning

Werkwijze

Voordat je kunt beginnen met cementeren, moet je het oppervlak goed schoonmaken. Vuil en stof zorgen er immers voor dat de cementmix niet goed kan hechten. Het schoonmaken kan bijvoorbeeld met de hoge druk spuit en heet water.
Vervolgens breng je hechtmiddel(voorstrijk) aan, om het cement beter te laten plakken. Let er op dat het hechtmiddel droog moet zijn, voordat je kunt beginnen met cementeren.

Zodra het hechtmiddel droog is, begin je met het aanbrengen van de cementmix. De verhouding voor de mix is 1 op 5, dus mix 1 kg zilverzand met 5 kg cement in een speciekuip. Deze mix breng je met een handveger aan op de muur. De werkwijze is eigenlijk heel simpel: doop je handveger in de cementmix en strijk vervolgens heen en weer over de muur, zodat er een cementlaag overheen komt. Zorg dat je de cementmix gelijkmatig over de muur aanbrengt en laat het opdrogen. Wanneer de cementmix droog is, heeft je muur een pure en strakke uitstraling.

Voordelen

Cementeren is niet alleen goedkoop en makkelijk, het heeft nog een aantal voordelen:
Doordat je een dunne laag van de cementmix opbrengt, blijft de structuur van de muur zichtbaar en daardoor blijft de natuurlijke uitstraling behouden.
Een gecementeerde muur is onderhoudsarm en hoeft niet meer geschilderd te worden.
Bij cementeren bereik je op een snelle manier een groots resultaat.
Voor cementeren heb je weinig materiaal en gereedschap nodig.
Kleine beschadigingen worden weggewerkt.
De muur blijft ademen, zodat het natuurlijk vochttransport door de muur niet wordt aangetast.