Nul op de Meter woningen in de Le Sage ten Broekstraat in Tilburg

Nul Op De Meter (NOM) woningen in Tilburg

Afbeelding: Nul Op De Meter (NOM) woningen in Tilburg

Gemeente en woningcorporaties TIWOS, TBV en WonenBreburg hebben begin 2014 een lokale Green Deal gesloten. Het ging hierbij om Nul op de meter renovaties in Tilburg. Een dik jaar later mochten wij als energiespecialisten in opleiding een kijkje nemen in deze woningen innovatieve en duurzame woningen.

In alle eerlijkheid is het een strak plaatje. Wat meteen opvalt is de zonnestroominstallatie die doorgetrokken over de daken ligt en de strak afgewerkte voorgevel waarin een deel van de installatie is weggewerkt. Ook in de woning zijn de technisch hoogstandjes netjes geïntegreerd. Zo is er onder andere een mechanische ventilatie geïnstalleerd, is de woning van extra isolerende beglazing voorzien en staat er een nieuwe installatie te blinken op zolder. Dit alles om de energierekening op 0 te houden en zodoende een impuls te geven aan de Energietransitie naar duurzame bronnen.

Voor de bewoner moet het een wereld van verschil zijn als je het comfort van de woning gaat vergelijken met de oude staat. Binnen in het huis is het behaaglijk, voel je geen tocht en zijn de zaken netjes afgewerkt wat enorm belangrijk is voor de uiteindelijke kwaliteitsdoelstelling. Toch zie je stiekem dat de  technische oplossingen nog los samengesteld zijn in plaats van dat deze als een kant en klaar pakket uit de fabriek is komen rollen. Dit is af te lezen aan de koppelingen tussen de verschillende onderdelen van de installatie op zolder waarbij vaak nog even geïmproviseerd moet worden. Een kant en klaar pakket is dus iets waar nog in ontwikkeld mag worden. Dit zal een positieve bijdrage kunnen gaan leveren voor de kwaliteit, zal eventuele storingen terugdringen en zal onderhoud en levensduur beter inzichtelijk maken.

Ook moet het heerlijk leven zijn met gedachten dat je in een super energiezuinige woning leeft. De zorg voor een torenhoge energierekening is hiermee toch grotendeels verdwenen. Uiteraard moet je geen energie gaan verspillen maar als je bewust hiermee omgaat valt er toch een flinke kostenpost weg.

Nul Op De Meter installatie

Afbeelding: Nul Op De Meter installatie in de Le Sage ten Broekstraat

Voor ons als Energiespecialisten in opleiding was het een leerzame dag. Het Nul Op De Meter concept staat alleen is hierin nog wel volop ruimte voor ontwikkeling en standaardisatie. Het belangrijkste is natuurlijk dat er een groeiend aantal is in duurzame woningen waarbij de Le Sage ten Broekstraat  in Tilburg een prima voorbeeld is.

 

De Dag van de Duurzaamheid in het Hart van Brabant

Interview van de energiespecialisten

Afbeelding: Interview van de Energiespecialisten in opleiding

Op de dag van de Duurzaamheid zijn dit jaar op landelijk niveau een tal van evenementen georganiseerd. Van voorleesacties tot energiebesparingswedstrijden, niets was te gek. Ook de energiespecialisten in opleiding hebben deze dag hun kans gegrepen om zichzelf te presenteren tijdens de ondertekening van de Green Deal Hart van Brabant waarbij een groot aantal regionale partijen de ambitie uitspraken om 3000 energiezuinige woningen en 200 nul-op-de-meter woningen in 2 jaar tijd te realiseren. We kunnen onze handen dus volop uit de mouwen gaan steken.

Voorafgaand aan de ondertekening werden een aantal partijen geïnterviewd. Onder andere kwam de directeur van Stichting Kien aan het woord, Avans Hogeschool en natuurlijk de Energiespecialisten in opleiding die werden vertegenwoordigd door Guido van Els en John Laros. Er werden wat informatieve vragen gesteld die duidelijk werden beantwoord, maar ook een aantal kritisch vragen mochten niet ontbreken. Het was duidelijk dat de interesse in energiespecialisten erg hoog was want ook tijdens het informele gedeelte van de ondertekening werden er nog volop gesprekken gevoerd over hoe wij een meerwaarde kunnen hebben in de huidige markt en wat wij voor de verschillende partijen kunnen gaan betekenen. Het idee van een onafhankelijk advies, een project overstijgende visie en een brede kennis van duurzame oplossingen is ook hier weer zeer welkom ontvangen.

Afbeelding: Alle tekenende partijen moeten natuurlijk even samen op de foto.

Afbeelding: Alle tekenende partijen moeten natuurlijk even samen op de foto.

Voor ons als energiespecialisten in opleiding was deze middag een waardige afsluiting van de Dag van de Duurzaamheid. Het gevoel om onderdeel uit te maken van een grote groep aan partijen met een gezamenlijke duurzame doelstelling geeft veel energie. Nu nog met z’n alle de schouders eronder om hetgeen waar te maken wat we hebben afgesproken. Wij hebben er in ieder geval het volste vertrouwen in. Want om de doelstelling te behalen voor duurzame Energietransitie begint natuurlijk bij de juiste ambitie!

Kijk uit Midden Brabant. De energiespecialisten komen er aan!

moed-project

Update van het MOED-project “De EnergieArchitect

Afgelopen weekend bood MOED in samenwerking met Gerben Bos van Sunburst de Energiespecialisten in opleiding de kans om de PassiveHouseBeurs in Brussel te bezoeken. Brussel is the place to be als het over duurzaam bouwen gaat, omdat men daar sinds begin 2015 de Passiefhuisnorm geaccepteerd heeft als standaard voor nieuwbouw. Alle nieuwbouw in Brussel moet voortaan voldoen aan strikte voorwaarden omtrent duurzaamheid en energiezuinigheid. Ambitieus, dapper en vooruitstrevend! – Dé plek dus om inspiratie op te doen voor Energiespecialisten in spé.

De beurs begon op vrijdag met een dag voor professionals: van architecten, aannemers, onderzoekers en fabrikanten tot energiespecialisten in opleiding. Er werden presentaties gegeven door de medewerkers van het PassiefHuisPlatform (PHP) over, onder andere, lessen die geleerd zijn uit Brusselse passiefbouw projecten, energieneutraal bouwen, de lancering van innovatietrajecten en over energiesoepele gebouwen.

Energiesoepele gebouwen

Vooral bij dat laatste thema, “energiesoepele gebouwen”, konden we zien dat onze zuiderburen al een stap verder zijn dan passief of klimaatneutraal bouwen: men denkt nu over de gevolgen van decentrale energieopwekking voor de landelijke en regionale stroomnetwerken. De blik vooruit, dus.

Passiefkantoor van 16.000m2

Niet alleen waren er workshops en presentaties, ook kregen professionals de kans om een rondleiding te krijgen door Brussels recente aanwinst: het gebouw van Leefmilieu Brussel, een volledig passiefkantoor van maar liefst 16.000m2! Water en warmte wordt gerecycled, er zijn voorzieningen voor elektrische auto’s en fietsen, douches en kleedruimtes voor de fietsers, een prima binnenklimaat, zowel in de wandelruimtes als op de werkplekken. En alle verbruikte energie wordt opgewekt met PV-panelen (zonnepanelen) die geïntegreerd zijn in de gevel. Wij, de energiespecialisten in spé, hebben er onze ogen uitgekeken!

energiespecialisten

Innovaties duurzaam bouwen

Vanzelfsprekend stonden er op de beurs ook stands van producenten en leveranciers van bouwmaterialen en apparatuur, en ook daar was veel te leren en te ontdekken. Van volledige hout- of staalskeletbouw, tot innovatie op het gebied van bestaande bouwmaterialen en technieken, bouwen met of zonder spouwmuur, luchtdichting en isolatie, projecten waar men duurzaam bouwen met een hele wijk tegelijk aanpakt, tot zelfs volledig biologisch bouwen met schapenvacht voor de isolatie. We vonden het opvallend dat er weinig tot geen stands met zonnepanelen waren. Klaarblijkelijk is dat voor onze zuiderburen niet langer nieuw. Stof tot nadenken, zouden wij graag zeggen.

Wij danken MOED, in het bijzonder de heer Bos, voor zijn inzet om dit mogelijk te maken. Inspirerend, leuk en leerzaam. Kijk uit Tilburg en omstreken! De energiespecialisten komen er aan – Duurzaam moet!

Bron van dit artikel: http://www.duurzaammoed.nl/kijk-uit-midden-brabant-de-energiespecialisten-komen-er-aan/

Negen Energiearchitecten in spe ontvangen eerste certificaat

energie-specialist-in-opleiding

Negen aspirant Energiearchitecten ontvingen op vrijdag 26 juni hun Competentiecertificaat. Dit als een eerste stap op weg naar hun nieuwe functie waarbij ze kennis inzetten om bestaande gebouwen energiezuiniger te maken. De Tilburgse wethouder en voorzitter van Stichting MOED Berend de Vries reikte de certificaten uit. “We hebben de extra handjes keihard nodig om onze belofte op het gebied van CO2-reductie waar te maken.”

Alle negen kandidaten zijn op zit moment werkzoekend. De afgelopen tijd is gekeken of zij geschikt zijn voor de functie van Energiearchitect; of ze de juiste competenties hebben. Enkele kwaliteiten waarop ze beoordeeld werden: resultaatgerichtheid, analyseren, grenzen opzoeken van wat kan en problemen oplossen door relaties te leggen.

Werkervaring

De 34-jarige Paul Sofian Stoffels is één van de kandidaten die de opleiding voor energiearchitect gaat volgen: “Ik heb een elektrotechnische opleiding en kwam het laatste jaar niet meer aan de bak. Bij een afwijzing kreeg ik vaak te horen dat ik werkervaring mis. Het werk als energiearchitect lijkt mij erg leuk omdat het niet zomaar een baan is. Ik voel mij verplicht bij te dragen aan een betere wereld. Dat kun je als energiearchitect.”

Ook Robert Start kwam met zijn 59 jaar moeilijk aan een baan. “Toen ze me deze opleiding aanboden, was ik meteen erg enthousiast. Ik zocht iets technisch en commercieels. Dat zit hier allebei in. En je hebt dan wel geen baangarantie, maar je gaat wel bij verschillende bedrijven stage lopen. Dus dat vergroot je kans op een baan wel.”

Energievraag verduurzamen

In september start de opleiding voor de negen energiearchitecten in spe. “Ze moeten leren conceptueel te denken over energie”, zegt Ron Bakker, projectleider vanuit Stichting Moed. “Waar verliezen de bedrijven energie en hoe kunnen ze hun energievraag verduurzamen.” Het doel is om op termijn zoveel mogelijk gebouwen energieneutraal te maken.

Volgens Herman Gels van Stichting Moed is dit een mooi voorbeeld van een kruisbestuiving tussen energietransitie en social innovation. “We laten zo zien dat MOED niet alleen gaat over windmolens en zonnepanelen, maar ook over mensen met hun hart op de goede plek. Wij hebben hen nodig, maar we hebben ze ook wat te bieden: nu een certificaat met hun competenties, straks een opleiding en kans op een baan.”

Bedrijfsgebouwen

Deze pilot komt voort uit de behoefte om bedrijfsgebouwen en maatschappelijk vastgoed veel energiezuiniger te maken. De negen enthousiaste werkzoekenden gaan bij de volgende bedrijven leren in de praktijk: Hoppenbrouwers, Van Wijlen, Sun-burst, FD Architecten en Evert Vrins Energie Advies.