Negen Energiearchitecten in spe ontvangen eerste certificaat

energie-specialist-in-opleiding

Negen aspirant Energiearchitecten ontvingen op vrijdag 26 juni hun Competentiecertificaat. Dit als een eerste stap op weg naar hun nieuwe functie waarbij ze kennis inzetten om bestaande gebouwen energiezuiniger te maken. De Tilburgse wethouder en voorzitter van Stichting MOED Berend de Vries reikte de certificaten uit. “We hebben de extra handjes keihard nodig om onze belofte op het gebied van CO2-reductie waar te maken.”

Alle negen kandidaten zijn op zit moment werkzoekend. De afgelopen tijd is gekeken of zij geschikt zijn voor de functie van Energiearchitect; of ze de juiste competenties hebben. Enkele kwaliteiten waarop ze beoordeeld werden: resultaatgerichtheid, analyseren, grenzen opzoeken van wat kan en problemen oplossen door relaties te leggen.

Werkervaring

De 34-jarige Paul Sofian Stoffels is één van de kandidaten die de opleiding voor energiearchitect gaat volgen: “Ik heb een elektrotechnische opleiding en kwam het laatste jaar niet meer aan de bak. Bij een afwijzing kreeg ik vaak te horen dat ik werkervaring mis. Het werk als energiearchitect lijkt mij erg leuk omdat het niet zomaar een baan is. Ik voel mij verplicht bij te dragen aan een betere wereld. Dat kun je als energiearchitect.”

Ook Robert Start kwam met zijn 59 jaar moeilijk aan een baan. “Toen ze me deze opleiding aanboden, was ik meteen erg enthousiast. Ik zocht iets technisch en commercieels. Dat zit hier allebei in. En je hebt dan wel geen baangarantie, maar je gaat wel bij verschillende bedrijven stage lopen. Dus dat vergroot je kans op een baan wel.”

Energievraag verduurzamen

In september start de opleiding voor de negen energiearchitecten in spe. “Ze moeten leren conceptueel te denken over energie”, zegt Ron Bakker, projectleider vanuit Stichting Moed. “Waar verliezen de bedrijven energie en hoe kunnen ze hun energievraag verduurzamen.” Het doel is om op termijn zoveel mogelijk gebouwen energieneutraal te maken.

Volgens Herman Gels van Stichting Moed is dit een mooi voorbeeld van een kruisbestuiving tussen energietransitie en social innovation. “We laten zo zien dat MOED niet alleen gaat over windmolens en zonnepanelen, maar ook over mensen met hun hart op de goede plek. Wij hebben hen nodig, maar we hebben ze ook wat te bieden: nu een certificaat met hun competenties, straks een opleiding en kans op een baan.”

Bedrijfsgebouwen

Deze pilot komt voort uit de behoefte om bedrijfsgebouwen en maatschappelijk vastgoed veel energiezuiniger te maken. De negen enthousiaste werkzoekenden gaan bij de volgende bedrijven leren in de praktijk: Hoppenbrouwers, Van Wijlen, Sun-burst, FD Architecten en Evert Vrins Energie Advies.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *