Nul op de Meter woningen in de Le Sage ten Broekstraat in Tilburg

Nul Op De Meter (NOM) woningen in Tilburg

Afbeelding: Nul Op De Meter (NOM) woningen in Tilburg

Gemeente en woningcorporaties TIWOS, TBV en WonenBreburg hebben begin 2014 een lokale Green Deal gesloten. Het ging hierbij om Nul op de meter renovaties in Tilburg. Een dik jaar later mochten wij als energiespecialisten in opleiding een kijkje nemen in deze woningen innovatieve en duurzame woningen.

In alle eerlijkheid is het een strak plaatje. Wat meteen opvalt is de zonnestroominstallatie die doorgetrokken over de daken ligt en de strak afgewerkte voorgevel waarin een deel van de installatie is weggewerkt. Ook in de woning zijn de technisch hoogstandjes netjes geïntegreerd. Zo is er onder andere een mechanische ventilatie geïnstalleerd, is de woning van extra isolerende beglazing voorzien en staat er een nieuwe installatie te blinken op zolder. Dit alles om de energierekening op 0 te houden en zodoende een impuls te geven aan de Energietransitie naar duurzame bronnen.

Voor de bewoner moet het een wereld van verschil zijn als je het comfort van de woning gaat vergelijken met de oude staat. Binnen in het huis is het behaaglijk, voel je geen tocht en zijn de zaken netjes afgewerkt wat enorm belangrijk is voor de uiteindelijke kwaliteitsdoelstelling. Toch zie je stiekem dat de  technische oplossingen nog los samengesteld zijn in plaats van dat deze als een kant en klaar pakket uit de fabriek is komen rollen. Dit is af te lezen aan de koppelingen tussen de verschillende onderdelen van de installatie op zolder waarbij vaak nog even geïmproviseerd moet worden. Een kant en klaar pakket is dus iets waar nog in ontwikkeld mag worden. Dit zal een positieve bijdrage kunnen gaan leveren voor de kwaliteit, zal eventuele storingen terugdringen en zal onderhoud en levensduur beter inzichtelijk maken.

Ook moet het heerlijk leven zijn met gedachten dat je in een super energiezuinige woning leeft. De zorg voor een torenhoge energierekening is hiermee toch grotendeels verdwenen. Uiteraard moet je geen energie gaan verspillen maar als je bewust hiermee omgaat valt er toch een flinke kostenpost weg.

Nul Op De Meter installatie

Afbeelding: Nul Op De Meter installatie in de Le Sage ten Broekstraat

Voor ons als Energiespecialisten in opleiding was het een leerzame dag. Het Nul Op De Meter concept staat alleen is hierin nog wel volop ruimte voor ontwikkeling en standaardisatie. Het belangrijkste is natuurlijk dat er een groeiend aantal is in duurzame woningen waarbij de Le Sage ten Broekstraat  in Tilburg een prima voorbeeld is.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *